Näringsinformation

Naringsinformation för honung
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Se vad en svensk sommarhonung kan innehålla

Förutom högvärdigt fruktsocker och druvsocker finns mineraler och enzymer som hjälper till i vår matsmältning. Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker och glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteperoxid och glukonsyra. Båda ämnena är bakteriedödande och bekräftar honungens positiva verkan mot förkylningar förorsakade av bakterier.

Druvsocker (Glukos)
ca 30 %.

Fruktsocker (Fruktos)
ca 40 %

Vatten
ca 17 %

Sammansatta sockerarter
ca 17 %

Enzymer, Vitaminer, Mineraler
ca 3 %

Enzymer (Fermenter)
Glukosoxidas, Fosfatas, Invertas, Diastas, Katalas.

Vitaminer
Vitamin C, Vitamin B1, Vitamin B2-komplex, Vitamin B6, Vitamin H.

Mineraler
Kalium, Natrium, Kalcium, Fosfor, Svavel, Klor, Järn, Magnesium och andra spårelement.

Syror
Glukonsyra och andra organiska syror t ex äppel-, citron- och mjölksyra.

Aminosyror
Prolin, Leucin/Isoleucin, Asparaginsyra, Glutaminsyra, Penylanalin, Threonin, Alanin, Arginin, Histidin, Glycin, Lysin, Serin, Valin, Cystein.

Hormon/Trans-mitter
Acetylkolin.

Inhibiner
Flavonoider, Glukosoxidas/väteperoxid och andra baktericider.

Aromämnen
Karbonsyror och estrar t ex fenylättiksyreestrar.

Näringsdeklaration för 100 g honung utan tillsatser

Energi 1340 kj (320 kcal)
Fett 0 g
varav mättat fett 0 g
Kolhydrat 83 g
varav sockerarter 83 g
Protein 0 g
Salt 0 g

Källor: Edmund Herold, Heilwerte aus dem Bienenvolk. Eva Crane, Honung.

Läs om honungens hållbarhet och förvaring av honung.

Värt att veta om honung