Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Restsallad med honungsdressing
Ta vara överbliven pasta eller ris och gör en sallad smaksatt med honungsdressing. Salladen serveras varm eller kall. 4 portioner Ingredienser Sallad 1 pkt fryst grönkål 3 äpplen, skurna i tärningar Kokt rest av pasta...
Honung på brännsår och insektsstick
Stryk honung på brännsår, insektsstick och insektsbett. Brännsår läker fortare och smärtan lindras.
Läs mer om honung Läs boken Honung
Apelsinmarmelad med honung
I marmelad med apelsin gör honung den fin. Servera på t.ex. bröd, skorpor och kex. Ingredienser Ca 700 g apelsiner, ekologiska 500 g honung Gör så här Tvätta och borsta apelsinerna. Skär av ändbitarna och skär tunna...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.