Honungens konsistens

Honungens konsistens
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Flytande eller fast honung

I nordisk honung bildas kristallerNyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. En tumregel är: Ljusa honungssorter har hög druvsockerhalt och kristalliserar snabbt. Mörka honungssorter har hög andel fruktsocker och kristalliserar långsamt. Understiger halten druvsocker 25 % så kristalliseras inte honungen. Exempelvis honung från klockljung, som växer på myrar i södra Sverige, kristalliserar inte på flera år.

Honung – fast eller flytande

Nyslungad, flytande honung från blomtyp med hög fruktsockerhalt

  • har i regel mörkare färg
  • kristalliserar långsamt
  • får därför lätt grova kristaller

Fast honung från blomtyp med hög druvsockerhalt

  • har i regel ljus färg
  • kristalliserar snabbt
  • har finare kristaller
Smält honung i vattenbad

Fast honung kan smältas så håller den sig flytande ett tag igen.

Hur få fast honung flytande?

Ställ honungsburken i vattenbad eller några minuter i mikrovågsugn, men glöm då inte att ta av locket. Redan vid 35-45° återgår den till flytande form och håller sig så kortare eller längre tid beroende på sort. Läs mer om hur gör fast honung flytande.

Värm inte honungen för mycket!

Man ska inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen alla nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, ca 60°, rör man ner honungen.

Värmebehandlad honung

För att honung skall förbli flytande måste den värmas till över 85° under längre tid. HMF-halten (hydroximetylfurfural) ökar då i honungen och är i höga doser skadlig för bina som till och med kan dö av sådan honung. Honung med hög HMF-halt är inte skadlig för oss människor, men det som är nyttigt i honungen förstörs.

Vad innehåller honung? Läs om honungens innehåll