Hållbarhet och förvaring

Hållbarhet och förvaring av honung
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Hållbarhet

Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider/gravar, läs diskussionen hos wikipedia.

Förvaring

Långtidsförvara alltid honung med tätslutande lock, mörkt och svalt, ej över 15 °C. Undvik direkt solljus.

Honung med rimfrostmönster på burken
Rimfrostmönster på honungen.
Om rimfrostmönster uppstår på insidan honungsburken kan det bero på låg vattenhalt eller att den förvarats i låg temperatur. Det är inget fel på honung med rimfrostmönster, den har ingen smakförändring och är fullt ätbar.
Skiktad honung
Skiktad honung.
Honung som förvaras i för hög värme kan skikta sig. Det ljusare druvsockret sjunker då till botten och det mörkare fruktsockret flyter ovanpå. Det är inget fel på honung som skiktat sig, rör samman skikten med en sked och ställ den på en svalare plats.
Jäst honung
Jäst honung.
Om honungen ökar i volym och luktar jäst har den antagligen börjat jäsa p.g.a. hög vattenhalt eller för varm lagringstemperatur. Honungen är inte otjänlig i och med jäsning. Den kan användas till matlagning och bakning utan problem. En del gillar t.o.m. den jästa smaken. För att stanna jäsningen kan honungen ställas i kylskåp.
Läs om honungens medicinska egenskaper

Värt att veta om honung