Vallmokaka med honung

Vallmokaka med honung - ALLT OM HONUNG

Klassisk vallmokaka med honung både i fyllning och deg.

Fyllning

100 g vallmofrön
1 dl mjölk
1 dl honung

Deg

80 g smör
0,5 dl honung
1 ägg
25 g jäst (cirka ett halvt paket)
1,5 dl mjölk
400 g vetemjöl

Tillagning

Mal vallmofrön till fyllningen. Koka upp mjölk och rör ner den i vallmon. Rör sist ner honungen.

Rör smör, honung, ägg, jäst och mjölk i en matberedare. Banda i mjöl till en deg.

Kavla ut degen till cirka 20 x 35 cm. Stryk ut vallmofyllningen i mitten på längden. Vik degsidorna över fyllningen. Låt kakan jäsa i rumsvärme cirka 1-1,5 timme.

Baka i ugn, 170-180°C, cirka 30-40 min tills kakan är gyllenbrun. Pensla kakan med lite smält smör, låt svalna, skär upp och servera.

Biväxter - Vallmo
Visste du att vallmo som biväxt inte producerar nektar men levererar stora mängder högvärdigt pollen som honungsbin gillar?

Youtube

Recept och tips med biprodukter