Primörhonung kallas årets eller säsongens första skörd av honung, som skördas under våren, försommaren eller kring Midsommar. Primörhonung är ett begrepp som sällan används av biodlare i Sverige men har ibland dykt upp i marknadsföringen av honung under 2000-talet. Om biodlaren skördar flera gånger under säsongen brukar den tidiga honungsskörden kallas försommarhonung. Bisamhället behöver denna honung för att utvecklas bra men vid gynnsamma förhållanden kan det bli ett överskott av försommarhonung till biodlare.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Fläderpannkakor med honung
Fläderpannkakor eller fläderplättar med nyslungad honung är en sommarklassiker. Ingredienser Pannkakssmet Fläderblomsklasar, ca 3 st per person Helst nyslungad honung från lokala biodlare, (smält eller värm annars...
Nyttigt godis med honung
Gör eget nyttigt godis med honung, havregryn, frön, nötter och torkad frukt eller bär. Ingredienser 1 dl havregryn 1 dl solrosfrö 1 dl valnötter 1/2 dl sesamfrö 1/2 dl russin 1/2 dl hackad torkad frukt eller bär 2 tsk...
Träbalsam med bivax
Med bivax och terpentin tillverkar du enkelt ett balsam som rengör och skyddar trä. Svenskt bivax köper du hos lokala biodlare eller biredskapsförsäljare. Terpentin är ett destillat från barrträd, främst tall, som säljs...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.