Pepparkaksbröd med honung

Pepparkaksbröd med honung
Ingredienser

100 g honung
100 g smör
50 g socker
1 ägg
200 g vetemjöl
100 g russin
35 g torkade fikon eller aprikoser, skurna i bitar
35 g mald mandel
1 påse pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, 1 tsk malda nejlikor)
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl öl
Smör och skorpmjöl till ugnsform

Tillagning

Sätt ugnen på 175°.

Värm honung.

Lägg rumsvarmt smör i en bunke. Häll över honung , tillsätt socker och strö över kryddor. Rör om ordentligt.

Tillsätt ägg, torkad frukt och mald mandel.

Lös upp bikarbonat i öl och häll i degen. Blanda ner mjöl sist.

Fördela degen i en smord och bröad form.

Grädda nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 min.

Prova brödet med en sticka. Om det inte kladdar är brödet färdigt att ta ut och låt svalna i formen innan det stjälps upp på galler.

Låt brödet kallna under en duk.

Servera med smör eller en stark ost.

                     

Recept och tips med biprodukter