Pepparkaksbröd med honung

Pepparkaksbröd med honung
Ingredienser

100 g honung
100 g smör
50 g socker
1 ägg
200 g vetemjöl
100 g russin
35 g torkade fikon eller aprikoser, skurna i bitar
35 g mald mandel
1 påse pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, 1 tsk malda nejlikor)
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl öl
Smör och skorpmjöl till ugnsform

Tillagning

Sätt ugnen på 175°.

Värm honung.

Lägg rumsvarmt smör i en bunke. Häll över honung , tillsätt socker och strö över kryddor. Rör om ordentligt.

Tillsätt ägg, torkad frukt och mald mandel.

Lös upp bikarbonat i öl och häll i degen. Blanda ner mjöl sist.

Fördela degen i en smord och bröad form.

Grädda nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 min.

Prova brödet med en sticka. Om det inte kladdar är brödet färdigt att ta ut och låt svalna i formen innan det stjälps upp på galler.

Låt brödet kallna under en duk.

Servera med smör eller en stark ost.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis


                     

Recept och tips med biprodukter