Ta vara på den sista resten honung i honungsburken

Ta vara på den sista resten honung i honungsburken!

Av respekt för binas flit tar vi tillvara på den sista honungen i honungsburken. Värm te eller mjölk och häll i honungsburken när vätskan är fingervarm. Sätt på locket, låt stå en stund eller skaka tills honungen löser sig. Häll upp i en kopp och servera.

Tänk på att inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen alla nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, fingervarmt eller ca 60°,  häller du ner tevattnet honungsburken.

Många mindre biodlare återanvänder honungsburkar av glas om honungsetiketten har har avtagbar limning. Lägg honungsburken i lite vatten en stund för att se om etiketten lossnar. Diska burken i diskmaskin och återanvänd i egen biodling, till sylt, marmelad eller inläggningar, eller kolla med din lokala biodlare som kanske tar emot tomma glasburkar för att fyllas på nytt. Returnera annars glasburkar i glasåtervinningen.

Film som visar hur du tar vara på honungsresterna i honungsburken.

Recept och tips med biprodukter