Fusk med honung

Fuskhonung - Falsk Honung

Fusk med honung förekommer tyvärr precis som med andra livsmedel. Det finns flera fall där falsk honung upptäckts i bland annat Sverige (fruktos och glukos importerad från Turkiet eller honung utblandad med socker och citronsyra), USA (över 75% av honung såld i matbutiker är inte honung), Kina med flera. Det är märkligt hur 10.000 ton manukahonung kan säljas årligen trots att endast 1.700 ton produceras. ICAs KRAV-märkta honung misstänks innehålla GMO. Dessa fall är antagligen bara toppen på ett falskt honungsberg. Honung hamnade som nr 6 på EUs lista över de vanligaste matfusken.

Exempel på fusk med honung

  • Importerad honung märks om med falskt ursprung.
  • Honung blandas ut med andra substanser som till exempel socker eller majssirap. Det är en blandning och får inte kallas honung.
  • Honung säljs som honung fastän den endast innehåller fruktos, glukos och honungsarom.
  • Bin matas med sockerlag som skapar en honungsliknande substans som saknar pollen. Det är inte äkta honung.
  • Honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed honungens ursprung.
  • Honungen skördas tidigt, innan den är mogen. Därefter torkas honungen, filtreras och späs ut, i “honungsfabriker” för att öka volymen och förtjänsten.

Tveksamma försäljningsmetoder förekommer också som t ex

  • Honung med ursprungsmärkningen “inom/utom EU” är konstigt nog tillåten. Med andra ord; “honung från vart som helst”. En värdelös märkning som upprör alla seriösa biodlare.
  • Svensk honungsförmedlings logotyp hade under lång tid grafik från den förra ägaren Sveriges Biodlares Riksförbunds logotyp och använde den på importerad honung. Företagsnamn och även den nya logotypen och dess färger gör att man lätt misstar den för svensk honung.
  • Beteckningen “Flytande för matlagning med honung från sveriges biodlare” användes länge på honung utblandad med fruktos. Det var alltså inte längre honung men det komplicerade produktnamnet gjorde att kunderna lätt trodde att de köpte äkta honung. Även om kunden läste det finstilta vet nog inte alla att äkta honung endast får innehålla 100% honung. Denna produkt har nu döpts om till “Svensk honung & fruktos.

Bristfällig kontroll

Märkligt nog konstaterar Livsmedelsverket efter sitt test att ”ingen hade försökt späda ut den äkta honungen med billigare sockerlösningar”. Livsmedelsverket meddelar alltså allmänheten tryggt med rubriken “Bara äkta honung“, detta trots att metoden som använts vid analysen inte hittar alla typer av sockerarter enligt Testfakta. Lita inte på Livsmedelsverket med andra ord.

Välj svensk honung i butiken

Det finns alltså många skäl till att välja svensk honung från din lokala biodlare när du köper honung nästa gång. Inte bara för din egen skull utan även för att svensk honung ger pollinering i den svenska naturen, möjligheten att försörja sig som biodlare i Sverige, kortare transporter, skatteintäkter osv. Bara fördelar med svensk honung!

Vill du kontrollera honung kan du kontakta föreningen Honungsringen.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis