Citronpaj med honung och maräng

Citronpaj med honung och maräng.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Ca 6 portioner. Passar till både till fikat eller som dessert.

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Ugnstemperatur för pajskalet 225°

Citronkräm

3 dl vatten
2 1/2 dl honung
4 msk majsstärkelse (Maizena)
5 msk pressad citron
3 äggulor
2 msk smör

Maräng

3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Ugnstemperatur för marängen 175°

Tillagning

Pajdeg: Blanda snabbt ihop ingredienserna i matberedare. Låt degen vila en halvtimma i kylen. Tryck eller kavla sedan ut den degen i en ugnssäker form och grädda den ca 15 min. Låt svalna.

Citronkräm: Blanda vatten, honung, majsstärkelse, pressad citron i en kastrull. Rör under uppkokning. Ta kastrullen från värmen.

Skilj äggens gulor och vitor. Rör ner gulorna i citronkrämen. Låt sjuda upp under omrörning, men låt ej koka. Blanda i smör. Låt krämen svalna och häll den sedan på pajskalet.

Maräng: Vispa vitorna till skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Rör ner resten av sockret. Skeda ut eller spritsa marängen över citronkrämen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills marängen får färg.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis


                     

Recept och tips med biprodukter