Smälta bivax

Bivax - Smälta - Finsila - Gjuta
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Bivax kan smältas på olika sätt. Här är några sätt du kan smälta bivax på. Tänk på att bivax brinner så använd inte för höga temperaturer. Värm aldrig bivax direkt i ett kärl på spisen utan använd kärl i ett vattenbad och sänk värmen när vattnet börjar koka. Kärl som utsätts för bivax kan bli mycket svåra att rengöra så använd inte dina vanliga köksredskap. Använd gamla konservburkar, värmetåligt glas eller smältkanna avsedd för bivax.

Häll aldrig bivaxrester i avloppet eftersom det stelnar snabbt. Använd bakplåtspapper, folie eller tidingspapper som underlägg när du gjuter bitar/block eller ljus och tillverkar bivaxsalva. Återanvänd rester av bivax så långt det går. Blir det bivax över i smältkärlet kan det få stelna och smältas på nytt vid nästa tillfälle.

Använd alltid svenskt bivax från lokala biodlare eller biredskapsförsäljarna.

Smälta Bivax i Vattenbad

Att smälta bivax i en konservburk i et vattenbad är enkelt. Anpassa mängden vatten till mängden bivax.

Smälta Bivax i Laboratorieglas

Värmetåligt glas, t ex laboratorieglas är bra att smälta bivax i. Kan användas i vattenbad eller mikrovågsugn.

Smälta Bivax i Mikrovågsugn

Bivax kan smältas i mikrovågsugn i ett värmetåligt glas. Använd låg temperatur och korta intervaller.

Smälta Bivax i Smältkanna

En smältkanna är det smidigaste sättet att smälta bivax. Vatten fylls på via en pip på sidan. Pipen visslar när värmen blir hög. Smältkannor är ofta av aluminium och fungerar då inte på en spis med induktionshäll. Då kan smälkannan ställas på en gjutjärnspanna som värmer smältkannan.

Dela bivaxet i småbitar

Dela gärna bivaxet i småbitar innan smältning så smälter det snabbare.

Riv bivaxet innan smältning.

Att riva bivaxet inför smältning går också bra. Rivjärnet kan bli svårdiskat så använd helst ett rivjärn som du bara river bivax med och inte använder till matlagning.

Värt att veta om honung

Recept och tips med biprodukter