Saffranspaj med äpplen och honung

Saffranspaj med honung
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Pajdeg

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning

4 äpplen
0,5 g saffran
4 msk honung
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl kvarg eller färskost

Garnering

1/2 dl russin
50 g hackad mandel

Tillagning

Sätt ugnen på 200°.

Blanda smör och mjöl. Tillsätt vatten och bearbeta till en deg. Låt degen stå kylen en halvtimme.

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i tunna klyftor.

Blanda saffranet med honungen och tillsätt alla övriga ingredienser till fyllningen utom äppelklyftorna.

Tumma ut degen i en ugnssäker pajform och förgrädda pajskalet i ca 15 min.

Lägg ner äppelklyftorna och häll blandningen till fyllningen över.

Sänk ner ugnsvärmen till 175° och grädda mitten av ugnen i ca 30 min.

Strö över garneringen och låt stå 5 min till i ugnen.

Värt att veta om honung

                        

Recept och tips med biprodukter