Primörhonung kallas årets eller säsongens första skörd av honung, som skördas under våren, försommaren eller kring Midsommar. Primörhonung är ett begrepp som sällan används av biodlare i Sverige men har ibland dykt upp i marknadsföringen av honung under 2000-talet. Om biodlaren skördar flera gånger under säsongen brukar den tidiga honungsskörden kallas försommarhonung. Bisamhället behöver denna honung för att utvecklas bra men vid gynnsamma förhållanden kan det bli ett överskott av försommarhonung till biodlare.
Du kanske också gillar
Baka med honung
Honung är en oumbärlig ingrediens när du bakar. Sedan urminnes tider har människan nyttjat honungens unika egenskaper till bakning. Här går vi igenom fördelarna med att använda honung till bakning och sånt du ska tänka...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Nötkräm med honung
Nötkräm, nötcréme eller nötpasta med honung är ett gott och nyttigt pålägg eller tillbehör. Väldigt lätt att göra, bara att mixa hasselnötter eller andra nötter med honung. För önskad smak och konsistens tillsätter du t...
Rulla ljus av bivax
Att rulla bivaxljus av vaxmellanväggar är enkelt och ljusen blir vackert gula och väldoftande. Här följer en liten guide med sånt du bör veta om, samt redskap och material du behöver för att tillverka dina rullade...
Honungsjäsmedel
Recept på traditionellt jäsmedel med honung för bakning av honungsbröd, såväl matbröd som fikabröd. Det är viktigt att honungen inte är pastöriserad, alltså värmd över 40°C. Handla därför honung hos din lokala biodlare...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.
Recept & tips
ALLT OM BIODLING
- Bekämpningsmedel på bivänliga växter
- Vårens kurser i biodling
- Vad gör politikerna i EU för att stoppa eller gynna honungsfusket?
- Här testas honung – i vinglas
- Var köper jag äkta honung?
- Vaxrenseri
- Biodlingskalender: Mars
- Videos från Apiscandia 2024
- Presentationer för kursledare
- Lyft fram smakerna i din honung med etiketter och sigill