Nyslungad honung

Nyslungad honung
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Nyligen skördad, svensk honung kallas ofta för ”Nyslungad honung”.

Den nyslungade svenska honungens konsistens är flytande. Efter ett tag kristalliserar honungen och får fast konsistens.

Nyslungad honung kan bara köpas hos din lokala biodlare under sommarmånaderna när honungen skördas. Nyslungad säljs sällan i butiker och inte hos grossister som blandar upp flera biodlares honung utan kontakta istället biodlare i ditt närområde.

Begreppet ”Färsk honung” eller t.o.m. ”Superfärsk honung” förekommer ibland men det brukar inte användas inom biodlingen. Biodlare säger oftast nyslungad honung eller nyskördad honung. För helt obehandlad (det kanske man kan kalla för superfärsk) kan man fråga sin lokala biodlare denne säljer så kallad kakhonung, d.v.s. honung i vaxkaka. Då är honungen så färsk som den kan bli, i alla fall om inte själva vaxkakan har lagrats lång tid.

I den här filmen visas hur honung slungas och hur den nyslungade honungen tappas på burk.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis