ALLT OM HONUNG
Bivaxcerat - Lipbalm - Läppbalsam med bivax

Läppbalsam med bivax

Cerat eller läppbalsam med bivax och ekologisk vegetabilisk olja vårdar och skyddar torra läppar. Det är enkelt att göra sitt eget bivaxcerat. Recept för cerat liknar de som används för bivaxsalva men med proportioner anpassade för fastare konsistens.

Video som visar hur du gör eget cerat med bivax.

Att tänka på när du tillverkar bivaxcerat

Tänk på att alltid använd alltid bivax från lokala biodlare. Bivaxet ska vara fritt från bekämpningsmedel, läkemedel och tillsatser.

I det här receptet använder vi två sorters ekologiska oljor men det går lika bra med bara en sort. För längre hållbarhet kan du tillsätta E-vitamin. Vill du ha extra doft och smak använder du några droppar av valfri eterisk olja.

Använd dedikerad utrustning när du smälter och blandar bivax. Använd inte din vanliga köksutrustning och och använd t.ex. en skärbräda eller aluminiumfolie för att fånga upp och återanvända spill. Cerathylsor och små burkar säljs hos en del biredskapsförsäljare eller gör-det-själv-butiker.

Ingredienser

  • 33% bivax
  • 33% kokosolja
  • 33% rapsolja
  • 1% eventuella tillsatser, t.ex. E-vitamin och/eller eterisk olja

Gör så här

  1. Använder du cerathylsor kan du lägga dom i frysen en stund innan.
  2. Smält och blanda bivax och oljor i ett värmetåligt smältkärl, i vattenbad under övervakning. Använder du mikrovågsugn måste smältkärlet vara av glas, och du smälter bivaxet på på låg- eller medelvärme.
  3. När bivaxet har smält tillsätter du eventuella tillsatser och rör om.
  4. Det är en fördel om smältkärlet har en pip så att det blir lättare att hälla i små burkar eller cerathylsor. Men det är alltid bra att ha t.ex. aluminiumfolie eller skärbräda som underlag, så att du kan fånga upp eventuellt spill och föra tillbaka till smältkärlet när det har stelnat.
  5. Häll blandningen i små burkar eller i frysta cerathylsor och låt stelna.
  6. Långtidsförvara ditt bivaxcerat med lock på behållaren i kylskåp.

Ändra konsistensen i bivaxcerat

Är du inte nöjd med ditt första försök kan du smälta om ceratet och tillföra respektive olja eller bivax efter tills du har en konsistens du är nöjd med.

  • Öka mängden bivax för fastare och hårdare konsistens.
  • Öka mängden olja för mjukare, smörigare eller krämig konsistens.

Hållbarhet i bivaxcerat

Långtidsförvara cerat av bivax mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Bivaxceratet är bäst före ungefär 6 månader vid sval förvaring, med E-vitamin håller den kanske 12 månader. Men bivaxcerat behöver inte vara oanvändbar för att den blivit gammal, den kan fortfarande vara utmärkt till att smörja in t.ex. trädetaljer, skinn eller textil.

Använda bivaxcerat

Stryk ett tunt lager cerat på torra läppar. Använd bara cerat vid behov.

Allergi mot bivaxcerat

Om du får någon reaktion på huden ska du sluta använda ceratet. Det kan vara bivaxet, oljan eller tillsatserna som du reagerar på.

Sälja bivaxcerat

Du får bara använda hemgjord bivaxcerat för eget bruk och inte sälja eller ge bort den. Om du ska släppa ut en kosmetisk produkt på marknaden måste du följa ett omfattande regelverk och betala avgifter.

Oavsett storleken på företag eller verksamhet så är det samma krav som ställs. Kraven gäller fullt ut för alla kosmetiska produkter. Det finns alltså inga undantag för små företag, hobbyverksamhet eller ekologiska produkter. Läs mer hos Läkemedelsverket.

Är bivaxcerat miljövänligt?

Om bivaxcerat ska vara så miljömässigt hållbara ska ingredienserna vara så lokalt producerade som möjligt. Använd bivax från egen biodling eller lokal biodling. Svensk ekologisk rapsolja är antagligen det bästa alternativet vad gäller oljor.

Exotiska oljor och andra ingredienser från fjärran länder är knappast miljömässigt hållbara, även om produktionen är hållbar så faller det på de långa transporterna det innebär.

Som förpackning är det givetvis bäst om du återanvänder burkar i glas eller metall istället för nytillverkade cerathylsor av plast.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: