Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Lingondressing med honung
Syrlig och söt dressing med lingon och honung. Servera som tillbehör till vilträtter. Ingredienser 1 dl lingon 1 rödlök, finhackad 2 msk olivolja 1 dl portvin eller dessertvin 1 msk honung 1 tsk salt Gör så här Blanda...
Ost, kex, päron och honung
En av de mest klassiska desserterna är ost, kex, päron och honung. Alltid lika mysigt och uppskattat av dig själv och eventuella gäster. Till servering Ost, gärna olika sorter Kex, gärna bakade med honung Päron Honung...
Honungssnaps med fläderblom
Variant på honungssnaps med fläder och citron. Servera som nubbe t.ex. till honungssill eller kräftor i honungslag. Eftersom flädersnaps är ganska gul så passar den ganska bra till Påsk. Då blommar ju inte flädern än...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.