Kanelbullar med honung

Kanelbullar med honung
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Deg

ca 750 g vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smör
1/2 dl honung
2 tsk vaniljsocker
25 g jäst
1 krm salt

Fyllning

200 g rumsvarmt smör
1,5 dl honung
75 g rivna mandlar
1 tsk vaniljsocker
Kanel eller kardemumma

Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker

Tillagning

Smält smör, tillsätt mjölk så att temperaturen blir fingervarm, 37°. Häll blandningen över den söndersmulade jästen. Blanda tills jästen löser sig. Tillsätt honung, salt och vaniljsocker. Rör ner mjölet tills blandningen är klumpfri. Arbeta inte degen för länge. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom kanel eller kardemumma.

Häll upp degen på bakbord och dela den i två delar. Kavla ut degen, bred ut fyllningen och strö över kanel eller kardemumma. Rulla ihop och skär varje rulle i ca 24 bitar. Låt jäsa övertäckta med bakduk i 30 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Baka i 220° ugn, ca 5-10 min tills bullarna fått gyllenbrun färg.

Värt att veta om honung

            

Recept och tips med biprodukter