Honungspaj med hjortron

Honungspaj med hjortron
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Paj med svenska bär och svensk honung. Kan varieras med andra syrliga bär som till exempel vinbär, hallon eller lingon.

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk honung
1-2 msk kallt vatten

Fyllning

2 dl vispgrädde
2 ägg
250 g hjortron, tinade om de är frysta
1/2-1 dl honung beroende på bär, lingon behöver lite mer sötma

Tillagning

Kör mjöl, honung och smör skuret i småbitar i matberedaren tills degen blir smulig.

Häll ner 1-2 msk vatten och kör igen.

Stanna matberedaren så fort en degboll formats.

Låt degen vila 1 timme i kylskåp.

Kavla ut degen och lägg i en rund form. Låt vila i formen en halvtimme.

Grädda pajskalet utan fyllning i mitten av ugnen 200° i ca 15 min,.

Fördela bären över pajskalet.

Vispa samman vispgrädde, ägg och honung. Häll över bären. Får du deg över kan du göra dekorationer att toppa med.

Baka ytterligare ca 20 min.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis


            

Recept och tips med biprodukter