Honung i maten

Honung till matlagning
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Fördelar med honung i matlagning

  • Honung tillför inte bara smak utan lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna i maten.
  • Honung fungerar som förtjockningsmedel i såser, dressingar, marinader mm.
  • Honung bevarar fukten i maträtterna och förlänger hållbarheten av bakverk.

Att tänka på när du ersätter socker med honung

  • Honung är dubbelt så sött som socker.
  • Räkna med att 1/2 dl honung ersätter 1 dl socker.
  • I recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1/2 dl honung.
  • Minska ugnstemperaturen med 10-20° eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.

Istället för att använda decilitermått för fast honung är det lättare att väga den, se jämförelse av volym och vikt nedan. För enklare hantering kan man även smälta honung med fast konsistens.

Honungens volym/vikt

1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl

Ersätt socker med honung

1 dl socker = 1/2 dl honung

Här hittar du recept med honung som nyttig ingrediens och smaksättare

Värt att veta om honung