Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Kolapaj med honung
Recept på honungskolapaj – en mastig och söt paj med smulig deg och fyllning av kolasås med smak av honung. Servera till fikastunden eller som dessert. Receptet ger cirka 10 bitar om du inte äter upp hela pajen...
Små honungskakor med örter
Enkla och goda småkakor med honung att baka när du är sugen på något nyttigt och gott. Ca 40 st Ingredienser 3 1/2 dl vetemjöl 100 g smör 1/2 dl honung 2 msk finhackad rosmarin, timjan eller salvia 1/2 dl råsocker Gör...
Honungsbedömning
Honungsbedömning är ett årligt evenemang som enligt tradition anordnas i lokala biodlarföreningar som är anslutna till Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR / Biodlarna). Under honungsbedömningen kontrolleras medlemmarnas...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.