Bivaxsalva med vegetabilisk olja

Bivaxsalva - Bivax - Salva
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Gör din egen salva med bivax och valfri vegetabilisk olja. Använd bivax från svenska biodlare och alltid ekologisk olja.

Bivax köper du hos din lokala biodlare eller biredskaphandlarna. Använd bara svenskt bivax, importerat bivax kan innehålla rester av otillåtna bekämpningsmedel. Skär bivaxet i mindre bitar eller riv vaxet för att lättare kunna mäta/dosera. Organic Makers säljer många ekologiska oljor och salvutrustning via nätet som kanske inte finns i den lokala butikerna. Bivaxsalvan håller ca 6 månader, med E-vitamin håller den ca 12 månader.

Använd bivaxsalvan till torra händer, armbågar eller fötter. Bivaxesalva vårdar, mjukgör och ger en skyddande hinna på huden. Långtidsförvara salva av bivax mörkt och svalt, gärna i kylskåp.

Ingredienser
  • Olivolja, kokosolja, hampfröolja, solrosolja eller annan ekologisk, vegetabilisk olja. Olika sorters oljor kan kombineras.
  • Svenskt bivax.
  • Några droppar eterisk olja, till exempel lavendel för doftens skull.
  • Några droppar E-vitamin för längre hållbarhet extra hudvårdande egenskaper.
  • Propolis-lösning eller örter i extrakt eller pulverform ger också hudvårdande egenskaper, doft och färg för den som vill ha det.

Grundreceptet för bivaxsalva
20% bivax
79% vegetabilisk olja
1% E-vitamin och/eller eterisk olja

Variera mängden bivax för fastare eller mjukare konsistens. Kombinera gärna oljor, till exempel 40% kokosolja med 39% olivolja.

Gör så här

1. Smält bivax och vegetabilisk sakta i ett vattenbad på spisen. Använd gärna en tom konservburk eller värmetåligt glas och ställ i en kastrull med vatten. Koka upp vattnet och sänk ned till 1-5:an. Rör om tills bivaxet smält.

Allternativt kan du avända mikrovågsugn på låg-medelvärme under korta intervaller. Bivax brinner så lämna det inte obevakat under uppvärmningen.

3. Ta ut konservburken ur vattenbadet eller mikrovågsugnen.

5. Tillsätt eventuell eterisk olja när salvan fått en smörig konsistens. Rör om igen.

6. Häll salvan i salvaburkar med lock.

Värt att veta om honung

Recept och tips med biprodukter