Bipollen

Bipollen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Bipollen, pollen, pollen-granulat, matpollen, blompollen eller frömjöl är honungsbinas proteinkälla. Pollen från blommor, buskar och träd innehåller de proteiner och mineraler som bina behöver. De mikroskopiska pollenkornen sammanfogas med nektar till klumpar, som de bär med sig hem på bakbenen. Pollenklumparna kallas då oftast bipollen eller pollen. När bina lagrar pollenet i vaxkkakornas celler, fermenterar och packar det med honung kallas det bibröd. När bin och andra insekter samlar pollen (och/eller nektar) pollineras växterna.

Skörda bipollen

Biodlare skördar överskott av bipollen med pollenfälla innan honungsbina lagrar det i vaxkakorna. Bina går genom en pollenkam, ett galler där pollenklumparna fastnar och faller ner i ett tråg eller en låda och kan skördas. Pollenfällorna töms dagligen och pollenet förvaras direkt i frys efter skörd. Bipollen säljs fryst, frystorkat, eller torkas med pollentork innan egen konsumtion eller försäljning. En viss näringsförlust sker troligtvis om pollen torkas.

Använda bipollen

Bipollen äts som kosttillskott. I bipollen finns livsviktiga vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och antibakteriella ämnen i en för kroppen lätttillgänglig form. Binas superfood är en vanlig slogan för bipollen. En matsked bipollen på müsli, gröt, i smoothies eller på honungsmackan ger en bra start på dagen. På t.ex. sallader, glassdesserter och chokladpraliner blir bipollen en nyttig dekoration.

På grund av botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1,5 år inte äta bipollen.

Bipollenets färg, konsistens och smak

Pollenklumparna får olika färg beroende på vilka växter samlar pollen från. Genom att se vilka växter som blommar och vad bina flyger på kan man försöka gissa vart vilken växt en specifik färg/pollenklump kommer i från. Men pollenets färg kan variera hos samma växt så en pollenanalys är säkrare. Färskt bipollen anses som smakligare än torkat bipollen. Färskt bipollen har mjuk konsistens medan det torkade är mer krispigt.

Förvara bipollen

Bipollen som kan köpas hos lokala biodlare är färskvara, om det inte är torkat. Färskt bipollen innehåller vatten och förvaras säkrast i frys då det annars kan mögla. Om färskt bipollen förvaras i kylskåp bör konsumeras som färskvara, inom cirka två veckor. I hälsokostaffärer säljs bipollen oftast torkat eller i tablettform.

Allergi mot bipollen

De flesta pollenallergiker kan utan besvär äta honung som innehåller pollen. Oftast kommer allergibesvären av pollen i andningsvägarna och inte från den väg som maten tar. Är du osäker kan du börja äta små doser och öka med tiden. Rådgör med läkare innan konsumtion av bipollen för att försäkra dig om att du inte är överkänslig.

Forskning om bipollen

Läs forskningsartiklar om bipollen hos ScienceDirect.

Köpa bipollen

Bipollen säljs hos en del lokala biodlare eller i hälsokostaffärer.

Film om bipollen och bibröd.

I den här filmen skördar biodlaren bipollen med pollenfälla/pollensamlare.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis