Baklava med honung

Baklava - Honung - Honungsbaklava
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Baklava är ett sött bakverk dränkt i honung, som härstammar från Mellanöstern och Balkan. Baklava serveras ofta till starkt, svart kaffe som konstrast till sötman.

Ingredienser

Honungslag
3 dl honung
2 1/2 dl vatten
Saften av en citron
1 msk apelsinblomvatten  (säljs i välsorterade matbutiker och på nätet) eller apelsinjuice

Deg och fyllning
250 g filodeg
225 g smör
400 g valnötter, pistagenötter eller mandlar
1/2 tsk kanel

Tillagning

Tina filodegen (om den är fryst).

Värm honung, vatten och citronsaft i en kastrull under omrörning tills honungen har löst sig. Låt svalna och tillsätt apelsinblomvatten eller apelsinjuice.

Sätt ugnen på 175°.

Hacka nötterna grovt, för hand eller i matberedare. Blanda med kanel. Pensla en ugnssäker form med smör.

Lägg ner en filodegsplatta. Pensla med smält smör. Gör två lager till på samma sätt. Strö över nöt- och kanelblandingen. Gör åtta lager till med filodegsplattor och penslat smör mellan varje lager.

Skär baklavan i önskat antal bitar. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills baklavan blir gyllenbrun.

Häll över honungslagen jämnt och låt svalna innan servering. Låt gärna baklavan stå täckt med plastfolie över natten. Baklavan är söt och håller flera dagar i rumstemperatur.

Filmer om honung, bivax, bipollen och propolis


Recept och tips med biprodukter